Bo i bostadsrätt

Med denna information vill vi försöka förtydliga vad det innebär att bo i bostadsrätt.

 
Vad är en bostadsrätt
?

När du köper en lägenhet med bostadsrätt blir du ägare till en andel i en bostadstadsrättsförening, en andel som oftast motsvaras av lägenhetens del av den totala boarean. Du blir medlem i föreningen och äger rätten att bo i din lägenhet och du har också ansvaret för att reparera och underhålla den, men du äger inte själva lägenheten, den ägs av föreningen.

Samtidigt som du köper en bostadsrätt måste du också ansöka om medlemskap i bostadsrättsföreningen och det är styrelsen som godkänner nya medlemmar. En överlåtelse blir giltig först när medlemskap har beviljats. Styrelsen får inte neka medlemskap utan att ha mycket goda skäl för det, skulle styrelsen trots det inte godkänna ett medlemskap kan frågan prövas i hyresnämnden.

Som medlem i en bostadsrättsförening är du med och äger hela fastigheten, inte en specifik lägenhet, dvs ALLA medlemmar i en bostadsrättsförening har ett gemensamt ansvar för HELA fastigheten!
 

Vad är en bostadsrättsförening?

En bostadsrättsförening är en ekonomisk förening vars ändamål är att upplåta bostäder med bostadsrätt till sina medlemmar för permanent boende utan tidsbegränsning. Föreningen lyder både under bostadsrättslagen och lagen om ekonomiska föreningar. Genom föreningen äger och förvaltar medlemmarna gemensamt fastigheten och alla dess lägenheter, gemensamma utrymmen (t.ex. trapphus, tvättstuga och källare), tekniska installationer (för t.ex. värme, el och ventilation), garaget och gården.

Föreningens styrelse ansvarar både för den dagliga driften och det långsiktiga underhållet, man hanterar medlemsärenden, ekonomin och den löpande administrationen av städning, reparationer, serviceavtal mm. Styrelsen väljs vid föreningens årsstämma och hur styrelsen ska se ut och arbeta regleras i förenings stadgar och i bostadsrättslagen.
 

Vad är mitt och vad är föreningens ansvar?

Föreningens stadgar är ett viktigt dokument som styr föreningens verksamhet, hur den ska vara organiserad, vilken beslutsordning som gäller och inte minst vilka krav som ställs på dig som medlem. Eftersom vi alla har ett stort eget ansvar är det viktigt att läsa igenom föreningens stadgar och trivselregler och verkligen försöka förstå vad som gäller och vad som är ditt ansvar!

När du blir medlem godkänner du att följa stadgarna och att inte göra det kan i värsta fall medföra att du mister din bostadsrätt! Tänk på att du också har ansvaret för vad familjemedlemmar och gäster gör. Du har ett specifikt ansvar för lägenheten du bor i men du har också ett stort ansvar för hela fastigheten. Dvs alla utrymmen som du och dina grannar gemensamt disponerar, både inne och ute.

Att bo i bostadsrätt innebär en större frihet när det gäller renovering av lägenheten. Men det är viktigt att komma ihåg att du behöver styrelsens tillstånd för att göra större ingrepp i lägenheten. Ta alltid kontakt med styrelsen för att ta reda på vad som gäller.
 

Se till att du har rätt försäkringsskydd!

Eftersom varje medlem (bostadsrättshavare) har ett stort ansvar för sin egen lägenhet (bostadsrätt) är det nödvändigt att teckna ett tillägg till sin hemförsäkring, ett så kallat "bostadsrättstillägg". Utan det riskerar man att få betala mycket stora belopp om något man själv ansvarar för i lägenheten går sönder eller skulle orsaka skador på huset och andra lägenheter, t.ex. en vattenskada orsakad av en läcka från en trasig diskmaskin eller frys.
 

Får jag upplåta min bostadsrätt i andra hand?

En bostadsrätt får endast upplåtas i andra hand om det först har godkänts av föreningens styrelse. Det räknas som en upplåtelse i andra hand när någon annan kommer att använda lägenheten för "självständigt bruk", oavsett om det utgår ersättning eller ej. Bostadsrättshavaren ska i sin ansökan till styrelsen ange skäl till upplåtelsen, till vem och under hur lång tid. Grunden för att få tillåtelse att upplåta i andra hand är att man har goda skäl för det, skäl som accepteras kan t.ex. vara arbete eller studier på annan ort eller sjukdom.

Se mer information under fliken "Om oss/Andrahandsupplåtelse"